Logo - Darkfield.cz - Mikroskopie temného pole krve
+420 733 193 796 tigi.jana@gmail.com Brno Po - Čt: 9:00-16:00

Výživa a krevní skupiny – praxe 

Skupina

  • O   -  nejstarší  – konzumenti masa
  • A    -  vegetariáni
  • B    -  strava kombinovaná (konzumenti mléčných výrobků)
  • AB  -  míchaný typ A a B, spíše vegetariáni.

Krevní skupiny– jejich vlastnosti a doporučení pro stravování



KREVNÍ SKUPINA  O

1) Krátká  charakteristika :

Původ : lovci, sběrači

Trávicí systém : poměrně robustní. Produkuje dostatek žaludečních šťáv – důl. pro trávení masa.

Špatně snáší produkty z obilnin (lepek!) a mléčné výrobky.

Imunitní systém : krajně aktivní, reaguje promptně a je velice citlivý na nové podněty a změny.

Vznik asi před 40 000 lety, konzument masa, síla, vytrvalost, sebejistota, odvaha, intuice, vůdčí typ, dobře reaguje na fyzické vypětí (cvičení, těžká práce), nemůže-li je provozovat, podléhá depresi, malomyslnosti, přibývá na váze.

2) Zdravotní rizika:

  • boj s obezitou – pomalý metabolismus
  • nebezpečí hypothyreozy
  • poruchy srážlivosti krve – (zvýšená krvácivost)
  • nebezpečí zánětů (artritida, dna)
  • vředová choroba gastroduodena
  • autoimunitní onemocnění
  • alergie

3) Co konzumovat  (velmi zkráceně) :

  • maso  hovězí (2x týdně , 120-150 g) , srdce, skopové, jehněčí , telecí játra (1x týdně)
  • ryby a mořské produkty  – kapr, makrela, treska, losos (ne uzený), tuňák
  • špenát, kapusta, brokolice, kapie, žitný chléb, šťávy z citronu, minerálky, zelený čaj, rýže natural

4) Co nesmí :

  • vepřové, šunka, husa, slanina, uzeniny, kravské mléko a mléčné výrobky (jen kozí), pšenice, kukuřice, brambory, těstoviny, oleje, tuky, většinu semen a ořechů, zelí, květák, růžičková kapusta, bílé fazole, čočka,marinovaný sleď, kaviár 

5) Potravin. doplňky:

  • Multivitamin pro KS O, B- komplex (zrychluje metabolizmus), vojtěška, vápník, jód, lékořice, čistící – juka,petržel, C-vitamin, enzymy
  • Nopalin,  Noni, Rhodiolin

6) Cvičení :

  • intenzivní cvičení, zátěž,  – aerobik, bojová umění, kontaktní sporty, běh

 

KREVNÍ  SKUPINA   A

1) Krátká charakteristika :

Původ : první usedlejší předkové, pěstitelé

Trávicí systém : citlivý. Obtížně štěpí živočišné bílkoviny a tuky. Dobře snáší zeleninu, tofu, ryby a některé plody moře, obiloviny, luštěniny a ovoce.

Vznik asi před 15 – 20 000 lety, strava převážně rostlinná, první zemědělec. Spolupracující, otevřený ,komunikativní, slušný, ukázněný, chytrý, citlivý. Nesnáší stres, protilékem na vnitřní stres je relaxační cvičení.

2) Zdravotní rizika :

  • onemocnění srdce a cév
  • rakovina
  • anémie
  • onemocnění jater a žlučníku
  • diabetes 2. typu
  • virové a bakteriální infekce
  • hemeroidy

3)  Co konzumovat ?

  • kapr, makrela,treska, losos, sardinky, mořská štika
  • tofu, sojové mléko, výrobky ze soji, sojová omáčka, jogurt, kefír, arašídy,
  • luštěniny – soja, hrách, čočka, některé fazole, pohanka, mouka – žitná, ovesná, rýžová, pšenice špalda, cibule, pórek, česnek ,kedlubna, kořen. zelenina, brokolice, špenát, kapusta, meruňky, ananas, citrony, zelený čaj, káva

4) Co nesmí ?

  • maso ! ( neutrální je kuře, slepice, krůta,), uzeniny !, ančovičky, kaviár, marinovaný i čerstvý  sleď,hejk, kalamary,halibut, humr, uz. losos,
  • sýry, máslo, mléko, zmrzlina, pšeničný chléb,zelí, houby, všechny lilkovité,banány, mandarinky, pomeranče, pivo, destiláty, kakao, kečup, majonéza, worčestr

5) Potravin. doplňky :

  • MLV pro KS A, B –komplex, C – vit.,a další antioxidanty (E, bioflavinoidy, Se, Zn, Gingko Biloba, Q 10 atd.), kvercetin, bromelin, kys. listová, Fe, Cr
  • Noni, Nopalin, Rhodiolin, Liver Aid

6)  Pohybový režim :

  • joga, tai chi

 

KREVNÍ  SKUPINA   B

1) Krátká charakteristika :

Původ : nomádi, obyvatelé stepí.

Trávicí systém : robustní. Snáší maso (ne však kuřecí a slepičí), mléčné produkty a rostlinnou stravu.

Imunitní systém : silný a přizpůsobivý .

Vznik před 15 – 10 000 lety v oblasti Himalájí (dnešní Pákistán, Indie), rozšíření do východní Evropy, Číny, Japonska. Vyrovnaný, pružný, tvořivý, přizpůsobivý, odolný vůči nemocem, empatický. Všestranná adaptace na změny prostředí i stravy.

2) Zdravotní rizika :

  • diabetes 1. typu
  • chronický únavový syndrom
  • autoimunitní onemocnění
  • vředová onemocnění
  • herpetická onemocnění

3) Co konzumovat  :

  • jehněčí, zvěřina, králík, skopové, může s mírou i uzeniny
  • ryby – sardinky, losos, treska, štika, makrela, kaviár
  • konzument mléčných výrobků kromě plísňových sýrů a zmrzliny
  • olivový olej, některé fazole, oves, rýže, řepa, brokolice, paprika, brambory, zelí, květák, kořen. zelenina, banány blumy, zelený čaj

4) Co nesmí  :

  • kuře, kachna,šunka, slepice, vepřové, husa, slanina
  • humr, krabi, raci, ančovičky,oleje kromě olivového, většina ořechů a semen, kukuřice, fazole, čočka,  kukuřice, žito, pohanka, pšenice, rajčata,tofu, kečup, destiláty, limonáda, cola, soda

5) Potr. doplňky :

  • MLV pro KS B, hořčík, lékořice, trávicí enzymy, adaptogeny – žen šen, gingko, lecithin, cholin, inositol, kys. listová, B 12 (při sclerosis multiplex – rasantní antioxidační program). Pozor na Nopalin (kvůli zácpě), nutno brát společně s Laktobacily!, Noni, Rhodiolin, Liver Aid.

 

6) Pohybový režim :

  • pěší turistika, jízda na kole, bojová umění, tenis, aerobik. Střídání tělesné aktivity s relaxací.

 

KREVNÍ  SKUPINA   AB

1)  Krátká charakteristika :

Původ : Kavkaz, Mongolsko.

Trávicí systém : snáší vyváženou kombinovanou stravu, spíš vegetarián.

Imunitní systém : krajně přizpůsobivý.

Vznik krevní skupiny promísením Kavkazanů s krevní skupinou  A a  Mongolů  s krevní  skupinou B. Nachází se u méně než 5 % populace, je to nejmladší krev. Skupina stará méně než 1000 let.Tato skupina vykazuje rysy nervozní a citlivé skupiny A s vyrovnanější sk. B.

„Oduševnělá, lehce zcvoknutá povaha“. Je velmi mladá, dělá dobrý dojem, je populární, jsou to diplomaté. Proměnlivě reagují na změny stravy a prostředí.

2) Zdravotní rizika  :

  • onemocnění srdce
  • rakovina
  • anémie

3) Co konzumovat  :

  • smíšená strava, spíše vegetarián, s mírou maso – jehněčí, králík, skopové, krůta
  • mořské produkty (jako B – skup.), mléčné výrobky (sýr cottage,mozzarella, kozí sýr, feta, jogurt, kozí mléko), tofu, oliv. olej, vlašské ořechy, rýže, oves, špalda, škrob, žito, květák, brambory, kapusta, česnek, brokolice okurka, ananas,  třešně, kiwi, citrony, grep,zelený čaj, káva.

4) Co  nesmí  :

  • Hovězí, vepřové, slepice, kuře, telecí, husa, kachna, slanina, srdce, šunka, mořské plody jako sk. B, plísňové sýry, zmrzlina, podmáslí, mléko, máslo, houby, pohanka, kukuřice, pomeranče, destiláty, černý čaj, cola, limonády

5) Potr. doplňky :

  • MLV pro KS AB, C – vit., Zn, Se, B – kompl., antioxidanty (A, E, gingko, Q 10 atd.), Echinacea, kvercetin, bromelin,  Nopalin, Noni, Rhodiolin, Liver Aid.

6) Pohybový režim  :

  • Na stres reaguje jako sk. A – duševní poplachová reakce, úzkost, podráždění – slabost ochranných mechanizmů, nutno reagovat uklidňujícím relaxačním cvičením.
small menu ico