Logo - Darkfield.cz - Mikroskopie temného pole krve
+420 733 193 796 tigi.jana@gmail.com Brno Po - Čt: 9:00-16:00

Výživa a krevní skupiny - teorie

Výživa podle krevních skupin – aneb  jak si udržet zdraví, kondici správnou hmotnost a jak preventivně působit proti vzniku chorob které se vážou na krevní skupinu?

Geneticky dané vlastnosti naší krevní skupiny ovlivnit nelze. Životní prostředí a stresy - s tím asi také mnoho nenaděláme. Jediné, co máme ve vlastní režii a může aktivně přispět k zachování našeho zdraví, je výběr toho, co jíme. Zda se  tím budeme řídit, nebo ne je čistě na nás. Proto velkým přínosem pro každého z nás může být výživa podle krevních skupin, kterou předložil americký lékař D´Adamo.

Verdikt Dr. Petera D´Adamo je jasný:

  • vaše krevní skupina předurčuje vaši náchylnost k onemocněním,
  • vaše krevní skupina předurčuje vaši výživu,
  • díky výživě dle krevní skupiny  ovlivníte  propuknutí či nepropuknutí onemocnění či zdravotních potíží.
  • S pomocí výživy podle krevní skupiny dosáhnete své ideální hmotnosti.

VZNIK TEORIE VÝŽIVY PODLE KREVNÍCH SKUPIN

K radikální změně došlo po senzačním objevu, který dokázal, že existuje souvislost mezi příslušností k určité krevní skupině a výživou. Jako první formuloval teorii výživy podle krevní skupiny americký lékař přírodní medicíny, Peter D´Adamo. Tvrdil: „krevní skupina  je klíčem, který otevírá tajemný svět zdraví, nemoci, dlouhověkosti, tělesné vitality a emocionální síly.“

„ Každá krevní skupina obsahuje genetickou zprávu o způsobu výživy a chování našich předků,“ tvrdí Dr. D´Adamo, „celá řada jejich charakteristických rysů nás ovlivňuje dodnes“. Z historie člověka  lze odvodit, že krevní skupiny vznikly v různých fázích evoluce a dodnes vykazují typické znaky těchto epoch. Zvláště nápadně se jednotlivé krevní skupiny liší v oblasti trávení a  obranyschopnosti organizmu.

Objev souvislosti mezi krevními skupinami a výživou vyplývá z práce otce Dr. D´Adama. James D´Adamo zjistil již v 50. letech, že čistě vegetariánská strava chudá na tuk nejenže potíže mnohých pacientů nezmírnila, ale dokonce způsobila celkové zhoršení jejich stavu. Byl přesvědčen, že řešení této záhady spočívá tudíž v krvi, protože krev zásobuje celý organizmus živinami. Začal hledat kód, který by určoval  individuální výživové potřeby člověka. Díky tomu dospěl k otázce výživy podle krevních skupin.

Geniální myšlenka Dr. D´Adama dát do souvislosti náchylnost k onemocněním s příslušností ke krevní skupině dala vznik řadě ověřování a skutečně se souvislosti prokázaly.

Lékař, který byl vyškoleni v přírodním léčitelství, celá léta evidoval, jak dobře či špatně pacienti s různou krevní skupinou snášejí určité potraviny. Postupně si vytvářel specifika výživy podle krevních skupin, z nichž se čerpá dodnes.

Výživa podle krevní skupiny A

Pro lidi s krevní skupinou A nebyla ideální jídla bohatá na bílkoviny s velkým obsahem masa. Oproti tomu rostlinné bílkoviny, které jsou součástí sóji a tofu, snášeli velice dobře. Konzumace mléčných výrobků u nich způsobovala zvýšenou produkci hlenu ve vedlejších dutinách a dýchacích cestách. Po tělesné námaze se rychle vyčerpali. Při lehčích cvičeních, jako je např. jóga, se však cítili čerství a přímo nabití energií.

Výživa podle krevní skupiny 0

Jako opravdoví žrouti masa se projevovali pacienti s krevní skupinou 0. Zdálo se, že živočišná bílkovina je pro ně to pravé. Připadali si posílení, když tělo potrápili joggingem nebo aerobikem.

V r. 1980 uveřejnil James D´Adamo své poznatky společně s radami týkajícími se způsobu výživy v knize „One Man´s Food“. Jeho syn Peter ověřil o dva roky později vědeckým výzkumem teorii výživy podle krevních skupin založenou na subjektivních pozorováních.

Své závěry Dr. Peter D´A. uveřejnil v knize Eat right for your type, a tato kniha nejen objasňuje teorii výživy dle krevních skupin, ale je i praktickou příručkou jak se dostat na svou ideální hmotnost, jak předejít výživou propuknutí onemocněním vázaným na určitý typ krevní skupiny, jak se stravovat, abyste se cítili fit, vzrostla vaše výkonnost, abyste zpomalili procesy stárnutí, zkrátka abyste byli čiperní až do vysokého věku.

Co je podstatou teorie výživy podle krevních skupin?

A co laboratorně ověřoval  Dr. Adamo?

To že máme  krevní skupiny, které tvoří protilátky proti jiným krevním skupinám, víme asi sto let. Charakteristické a nezaměnitelné vlastnosti zděděné s krevními skupinami obsahuje především membrána červené krvinky. Vlastní obranný systém těla tyto chemické znaky (antigeny) využívá při identifikaci druhově cizích vetřelců a vytváří proti nim speciální protilátky. Tyto protilátky ulpívají na cizích antigenech, označí je a posléze zničí. Obranné látky v krvi mohou vetřelce  -  např. bakterie, viry, parazity nebo buňky  -  zneškodnit pouze tak, že se s nimi slepí a vytvoří chuchvalec, lékařsky řečeno aglutinují. Krevní skupiny  vytvářejí protilátky i proti ostatním krevním skupinám, a tak může dojít k  určitému druhu obranné reakce i při smísení krve různých krevních skupin. Na rozdíl od protilátek imunitního systému, které se tvoří až v případě potřeby (infekce, očkování), protilátky proti ostatním krevním skupinám máme v krvi už od kolébky, konkrétně asi od 4. měsíce je jejich množství zhruba úplné.

Proč tedy lidé s různými krevními skupinami nesnášejí stejnou stravu stejně dobře? Mohou za to určité bílkoviny v potravinách, lektinykteré se velice podobají specifickým imunitním  látkám krevních skupin, a proto je lze snadno zaměnit.  To znamená, že jakmile sníme potravu, která neodpovídá  naší krevní skupině,  vzniká v našem organizmu jakoby obranná reakce, protilátky našeho těla vyrazí do boje proti cizím vetřelcům. Lektiny v potravinách tedy působí na povrchové antigeny červených krvinek určité krevní skupiny jako lepidla – aglutininy, na jiné nikoli, jsou s nimi jakoby kompatibilní, jako při transfuzi krve stejné krevní skupiny. Tedy když jíte potravinu obsahující lektiny, které jsou neslučitelné s antigenem vaší krevní skupiny, lektiny napadnou orgán, nebo celý systém (ledviny, játra, mozek, žaludek) a začnou v této oblasti aglutinovat buňky. Jakmile se lektin usadí na nějakém místě v organizmu, má magnetické účinky na buňky v této oblasti. Způsobuje jejich shlukování, a tak se stanou cílovou strukturou určenou k likvidaci, stejně, jako by byly cizími vetřelci.

Naštěstí většina lektinů ve stravě není přímo život ohrožujících, i když mohou způsobit širokou škálu problémů. Z velké části nás imunitní systém před lektiny chrání. 95 % lektinů, které se vstřebají z potravy, je vyloučeno z organizmu. Ale nejméně 5 % se vstřebá do krve, kde reagují s ČK a BK a poškozují je.

Pokud chceme zjistit, jaké potraviny tělo nesnáší, dá se provést jednoduchý rozbor moči: Indikačními proužky, lze změřit množství jedovatých substancí – indolů, které  se tvoří, pokud játra a střevo zpracovávají nedokonale bílkoviny. Čím více těchto látek moč obsahuje, tím intenzivněji se moč při testu barví do modra. Šokující je, že po požití stejné potravy se zjistí u různých lidí úplné jiné výsledky.

Jak lektiny z nevhodné potravy působí škodlivě?

Kromě toho, že shlukují červené krvinky:

  • poškozují stěnu střev
  • zhoršují trávení
  • zpomalují metabolismus (tloustnutí)
  • snižují produkci inzulínu (cukrovka)
  • zvyšují ukládání tuků
  • narušují hormonální rovnováhu (zadržování vody, snížení aktivity štítnice)
  • způsobují leukocytózu
  • způsobují potravinové nesnášenlivosti
  • jsou účinnými mitogeny, tzn. provokují nekontrolované množení  buněk – vznik nádorů. 

SMUTNÉ STATISTIKY

Příčinou téměř  60 %  úmrtí v naší republice jsou kardiovaskulární  onemocnění (ICHS, infarkt, mozková mrtvice aj.). Zhruba 25% všech úmrtí je v důsledku zhoubných novotvarů. Kdybychom se chtěli u novotvarů chvilku zastavit, tak:

  1. jsme první na světě v počtu karcinomů tlustého střeva,
  2. denně přibývá  v naší republice 230 nově registrovaných  nádorových onemocnění,
  3. v současné době se na TU léčí  200 000 pacientů v ČR a 15 – 20 milionů pacientů celkem na světě.

Každých 20 let máme o polovinu více pacientů s novotvary.  Prognózy jsou takové, že díky poklesu lidské úmrtnosti a nárůstu onkologických pacientů nebudeme mít za 20 let prostředky na jejich léčení.

Neexistuje dokonale zdravý člověk. Dokonce jeden ze známých specialistů MUDr. Igor Bukovský vydal publikaci s názvem „Hledá se zdravý člověk“. Bohužel marně – nepřítomnost  markantních příznaků choroby totiž ještě není důkazem zdraví. Ovšem, stejně těžko se hledá člověk uvědomující si rizika pozdějších nemocí a důsledně se starající o prevenci.

Bohužel, všichni žijeme v katastrofálně ekologicky zamořeném životním prostředí, které ať chceme nebo nechceme, má vliv na zdravotní stav populace. Úprava stavu životního prostředí  jde pomalu a bude záležitostí mnoha desítek let. Komu z nás se vyhnou stresy? Samo zdravotnictví se potýká s principiálními existenčními problémy. Je tedy nejvyšší čas začít se starat sám o sebe, o své zdraví. A to nejjednodušší a velmi účinné je uzpůsobit svou stravu tak, abychom si co nejméně škodili. Proto je vhodné navštívit  lékaře zaměřené i na výživové poradenství.

small menu ico